Przejdź do głównej zawartości

Piekarnia Jan Borkowski

W dobie galopującej globalizacji hasło "popieraj swój lokalny przemysł" brzmi może nieco  anachronicznie, jednak w odniesieniu do "chleba naszego powszedniego" pozostaje nie bez racji. O gustach konsumentów decyduje przede wszystkim stosunek ceny do jakości - półki naszych sklepów zalewa więc pieczywo dość tanie, ale o smaku ledwo znośnym. Im większy producent, tym gorsza jakość. Nie odkryję Ameryki twierdzeniem, że najlepsze wyroby serwują mali, lokalni producenci, którzy z potentatami mogą rywalizować tylko jakością wypieków. Jak się okazuje mają jednak swoich stałych wiernych klientów, dzięki czemu nie znikają z rynku tak szybko, jakby można tego oczekiwać.

Mamy to szczęście, że na osiedlu Wrzeciono działa wyśmienita, rodzinna Piekarnia Jan Borkowski, której pieczywa nie trzeba nikomu z mieszkańców zachwalać. Firma, usytuowana przy ul. Wrzeciono 16a, została założona w roku 1987 i jest prowadzoną przez Jana Borkowskiego wraz z córkami Dorotą i Renatą. Od początku swej działalności piekarnia postawiła na wypiek pieczywa z zachowaniem tradycyjnych receptur i najwyższej technologii. Wyroby, dzięki swoim wysokim walorom smakowym, zaspakajają gusta najbardziej wymagających klientów. Co ważne sklep przy piekarni jest czynny od wczesnych godzin rannych, dzięki czemu na śniadanie można mieć zawsze świeżutkie pieczywo.

Godziny otwarcia
poniedziałek - piątek: 5.30-19.00
sobota: 6.00-14.00

Oferta obejmuje około czterdziestu gatunków pieczywa pszennego, żytniego, mieszanego i półcukierniczego. Mnie do gustu przypadł najbardziej Chleb Słonecznikowy w cenie 3,30 zł.

25 marca 2010. Piekarnia Jan Borkowski. Sklepik od strony ulicy Wrzeciono. Fot. enejeio

Sprzedaż pieczywa odbywa się również w sieci własnych sklepów firmowych oraz za pośrednictwem odbiorców hurtowych, którym towar dowożony jest firmowym, specjalistycznym transportem. Piekarnia Jan Borkowski, może poszczycić się wyszkoleniem wielu młodych adeptów sztuki piekarskiej. Wieloletnia współpraca z Zespołem Szkół Przetwórstwa Spożywczego w Warszawie zaowocowała nadaniem dyplomów czeladniczych i mistrzowskich.

e.

PS. Artykuł opracowałem na podstawie informacji zamieszczonych na stronie internetowej piekarni.

Komentarze

Najpopularniejsze posty

Historia osiedla Wrzeciono

Bar Hutnik

Wrzeciono od A do Z

Krytycznie o osiedlu Wrzeciono

Młociny Południowe?